Tarieven Over ons Actueel Contact
09-03-2022 - Geschreven door Dennis

Bereken je VO2Max en verbeter je sportprestaties

Als je VO2Max waarde bekend is, kan je meer uit je training halen. Wij leggen je uit wat VO2Max is, hoe je deze kan berekenen en hoe je daarmee sportprestaties verhoogt.

Bereken je VO2Max en verbeter je sportprestaties

Als sporter is het heel nuttig om te weten hoe het er met je lichamelijke conditie voor staat. Je wil je conditie op peil houden of verbeteren, om zo sportprestaties te behouden of te verbeteren.

Daarvoor is het berekenen van jouw VO2Max een heel geschikt hulpmiddel. VO2Max heeft te maken met de maximale zuurstofopname van het lichaam en betekent letterlijk Volume (V) - Zuurstof (O2) - Maximum (Max).

VO2Max is een belangrijke maat voor conditie. Hoe hoger je VO2Max, hoe meer energie je lichaam met zuurstof kan produceren. Een hogere VO2Max staat dus voor een hogere conditie, wat staat voor een beter uithoudingsvermogen en betere sportprestaties.

 Deze waarde kan vervolgens worden gebruikt om je trainingsschema te optimaliseren, bijvoorbeeld om op 80% van je VO2Max te trainen en om je trainingszones te bepalen.

Wat is VO2 Max precies?

VO2Max wordt uitgedrukt in een getal dat aangeeft hoeveel milliliter zuurstof je lichaam per minuut kan opnemen. Dat getal geldt per kilogram lichaamsgewicht.

Hoe beter deze zuurstofopname is, hoe harder je spieren dus kunnen werken. Harder, sneller en efficiënter hardlopen of wielrennen dus. En bovendien sneller en beter herstellen.

Om je een idee te geven wat een “goede of slechte” waarde is, kan je in deze VO2Max tabel zien welke waarden voor mannen en vrouwen in diverse leeftijden gelden.

Hieronder een voorbeeld van zo’n tabel. Wij adviseren je om deze waarden door een professional te laten interpreteren, zeker als je die wil gebruiken voor je trainingsschema.

 

Hoe bereken je jouw VO2 Max?

Je VO2Max kan je berekenen met een inspanningstest. Deze inspanningstest vindt plaats op een loopband of hometrainer en wordt gedaan met een ademgasanalyse.

Daarbij wordt een ademmasker over neus en mond geplaatst. Dit masker zit goed vast op je hoofd en bevat meerdere slangen en kabels die aan meetapparatuur vastzitten.
Er bestaan verschillende inspanningstesten, die grofweg in te delen zijn in maximale- en submaximale inspanningstesten.
Voor een maximale inspanningstest moet je een afspraak maken met een sportarts in een sportmedisch centrum.

Een submaximale inspanningstest hoeft niet door een sportarts te worden gedaan, maar kan bijvoorbeeld ook door een sportfysiotherapeut worden gedaan die opgeleid is voor het afnemen van deze testen.

Deze testen leveren dezelfde informatie, kosten minder tijd en zijn voordeliger in prijs. Bovendien zijn er al sportcentra waarbij de sport fysiotherapeut, diëtist en personal trainer jou direct kunnen helpen met een trainings- en voedingsschema.

 

Hoe gebruik je jouw VO2Max waarde?

 Met behulp van deze waarde kunnen bijvoorbeeld jouw effectieve trainingszones worden bepaald. Er zijn vijf trainingszones waarin men kan trainen, die ook wel hartslagzones worden genoemd.

Een hartslagzones wordt aangeduid met een bepaald percentage van de eigen maximale hartslag, ook bekend als de HR-Max. Die laatste is natuurlijk ook met diezelfde inspanningstest te bepalen.

Elke trainingszone heeft een specifiek doel. Hierbij een korte opsomming daarvan. In een ander artikel gaan we hier uitgebreider op in. Bij Fitbydata gebruiken we de VO2 Max vooral  als vaste waarde voor conditie. De percentages worden niet gebruikt tijdens de training maar zijn interessant om te analyseren.

 Zone 1: Gewichtscontrole & Herstel bevorderen met een VO2Max van 28% tot 42% en een HR-Max van 50% a 60%

Zone 2: Fitheid, vetverbranding en basisconditie verbeteren met  met een VO2Max van 42% tot 56% en een HR-Max van 60% a 70%

Zone 3: Training & sportprestaties verbeteren met een VO2Max van 56% tot 70% en een HR-Max van 70% a 80%

Zone 4: Lange en hoge inspanning leveren met een VO2Max van 70% tot 83% en een HR-Max van 80% a 90%

Zone 5: Maximale inspanning voor spieren en ademhaling met een VO2Max van meer dan 83% en een HR-Max van 90% a 100%

Als deze zones voor jou bekend zijn, kan je met behulp van een professional een individueel trainings- en voedingsschema opstellen. Zo zorg je voor een individuele, effectieve manier van trainen en voeding die ervoor zorgen dat jij je doelen behaald.

VO2 Max testen bij Fitbydata
Bij Fitbydata beschikken wij over de modernste apparatuur voor het doen van submaximale sporttesten. Dit doen we met een ademgasanalyse, waarvoor we het eerder genoemde ademmasker gebruiken.

Het grote voordeel van onze test is de apparatuur. Waar je bij een sportarts aan een heel arsenaal van slangen en monitoren wordt gekoppeld, beschikken we bij Fitbydata over een kastje die je als kleine rugtas draagt.

De test kan je dus in ons sportcentrum in Maassluis doen, maar ook op een eigen locatie. En bovendien kunnen we de test dus ook afnemen terwijl je echt aan het hardlopen of wielrennen bent, wat voor nauwkeuriger testresultaten zorgt.

Onze sportfysiotherapeuten zijn opgeleid voor het afnemen van deze inspanningstesten en werken samen met onze diëtist. Zo kunnen wij jou niet alleen testen, maar ook direct voorzien van een specifiek trainings- en voedingsplan.

Wil jij meer weten over VO2Max of ben je geïnteresseerd geraakt in het afnemen van onze test, neem dan gerust contact met ons op. We leggen je graag meer uit over onze werkwijze en resultaten!

Contact

Elektraweg 2d
3144 CD Maassluis
010 - 307 36 26
info@fitbydata.nl

Social media

Volg ops op social media en blijf op de hoogte:

FitByData is een onderdeel van

Fysiotherapie Hofstra
© 2022 FitByData
Disclaimer|Privacy Statement|Cookie Policy