Tarieven Over ons Actueel Contact
22-09-2022 - Geschreven door Richard

Heb jij als duursporter last van steeds terugkerende blessures?

Dan is de kans groot dat je je lichaam overbelast. Want overbelasting zorgt voor gebrekkig herstel en dus voor een grotere kans op (vervolg)schade.

Waar bij contactsporten de blessures vaak (mede) door duels, contact en botsingen worden veroorzaakt, is bij duursporten met name overbelasting de reden van blessures. Dit kan heel subtiel gaan en hoeft dus niet het gevolg te zijn van Spartaanse trainingsregimes.

De vergelijking is eigenlijk heel eenvoudig. Wanneer je meer van je lichaam vraagt dan dat het aankan, dan kunnen blessures het gevolg zijn. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij een tennisser die zich overstrekt bij een ultieme poging een bal te halen, maar net zo goed bij een wielrenner die onvoldoende herstelt tussen twee trainingen.

Maar natuurlijk wil je niet zomaar minder hard trainen of minder presteren. Wij vertellen je graag meer over hoe je blessures door overbelasting kunt voorkomen, zonder dat je hoeft in te leveren op je trainingen of prestaties.

Overbelasting en blessures, oorzaak en gevolg

We vertellen je graag over laesies in collageenvezels of de met een factor 10 gestegen mmol/L linksdraaiend melkzuur in je bloed na een stevige training. Maar feitelijk hoef je niet exact te weten hoe een lichaam beschadigd raakt door een sterke training. Het belangrijkst is dát je het weet.

Net zoals dat een auto onderhoud nodig heeft na bijvoorbeeld een rit door de bergen, heeft ook jouw lichaam dit nodig na een zware training. Tijdens de training zijn allerlei systemen (tot het uiterste) gepusht, waardoor er allerlei kleine beschadigingen zijn ontstaan. Dit is fysiologisch heel normaal, dit gebeurt bij iedereen. Ons lichaam is ook goed in staat om deze beschadigingen weer te herstellen.

Sterker nog, dit doet ons lichaam zo goed dat er tegelijkertijd een verbetering in het beschadigde systeem wordt aangebracht, waardoor bij een volgende inspanning de schade minder groot is. Dit is het effect dat ervoor zorgt dat wij beter, sneller, sterker, fitter etc. worden van training. Ons lichaam herstelt de schade nog beter dan de situatie voor de schade was.

Maar het lichaam moet wel de kans krijgen om de schade te herstellen. En dit gebeurt niet wanneer de belasting en het herstel niet goed op elkaar zijn afgestemd. Wanneer hier een disbalans is, dan is bij een nieuwe inspanning de schade niet hersteld en stapelt de schade zich op.

Dit zorgt voor een (veel) grotere kans op blessures.

Maar moet ik dan minder hard trainen?

Nee, dat is niet nodig. Zeker niet wanneer je op een goede manier traint. Maar goed en intensief trainen is niet hetzelfde als hard trainen! Wij helpen je dan ook om je trainingen zo in te richten dat je niet inlevert op prestaties, maar je wel minder kans loopt op overbelasting.

Dit kunnen we doen door heel specifiek te meten bij welke intensiteit jouw lichaam minder efficiënt begint te werken. Wanneer we dit punt kunnen verleggen, dan is het zelfs mogelijk om op termijn harder te trainen en dieper te gaan, zonder dat je een grotere kans op blessures loopt.

We doen dit met onze sportanalyse. Hierbij testen we bijvoorbeeld jouw metabole processen rondom en tijdens een work-out. Deze data vertelt ons op welk moment jij bezig bent met het verbeteren van jouw prestaties en op welk moment je meer kwaad dan goed doet.

Door deze data goed te analyseren, kunnen we jouw trainingen zo inrichten dat je meer verbeteringen aanbrengt en minder schade veroorzaakt. Wanneer je dit combineert met genoeg ruimte voor herstel, dan nemen niet alleen de blessures af, maar nemen ook de sportprestaties toe.

Want herstellen van blessures kost het lichaam veel energie en zorgt er ook nog eens voor dat er minder goed getraind kan worden.

Minder blessures met een sport analyse van FitByData

Wij helpen je graag wanneer je last hebt van terugkomende of chronische blessures. Of het nu gaat om slepende knieklachten of juist een pijnlijke rug, de kans is groot dat overbelasting een rol speelt.

Met onze test komt dit aan het licht!

De volgende stap is dan het optimaliseren van jouw belasting, zodat je prestaties behouden blijven, maar de blessures afnemen.

Wij komen graag met je in contact om samen dit traject te starten.

Contact

Elektraweg 2d
3144 CD Maassluis
010 - 307 36 26
info@fitbydata.nl

Social media

Volg ops op social media en blijf op de hoogte:

FitByData is een onderdeel van

Fysiotherapie Hofstra
© 2022 FitByData
Disclaimer|Privacy Statement|Cookie Policy