Tarieven Over ons Actueel Contact
06-12-2024 - Geschreven door Richard

Hoe kan ik mijn omslagpunt (anaerobe drempel) verbeteren met een inspanningstest?

Bij het gericht trainen op basis van hartslagzones, kunnen we niet om het omslagpunt heen. Met het omslagpunt of de anaerobe drempel, bedoelen we het moment waarop een sporter overschakelt van effectieve aerobe verbranding, naar de minder efficiënte anaerobe verbranding.

Het omslagpunt verleggen naar een hogere hartslag of het vermogen vergroten dat je onder het omslagpunt kunt leveren, zijn directe manieren waarop je jouw prestaties kunt verbeteren.

Met onze inspanningstest kunnen wij jouw omslagpunt bepalen en je helpen je trainingen zo vorm te geven, dat je maximaal inzet op prestatieverbetering. Welke hartslagzones zijn voor jou het meest effectief om te werken aan meer uithoudingsvermogen of aan een groter vermogen?

Op dergelijke vragen vinden we antwoorden met onze inspanningstest en sportanalyse. Deze vormen vervolgens de basis voor een gericht trainingsschema, dat dus volledig is afgestemd op jouw prestaties en lichaam. Deze analyse is van toepassing voor alle (duur)sporters, maar wordt vooral veel gebruikt bij fietsers, lopers en triatleten.

We vertellen je graag hoe we dit kunnen doen en hoe jij hiermee jouw prestaties kunt verbeteren.

Waarom is het omslagpunt belangrijk?

Duursporters verbruiken tijdens trainingen of wedstrijden vaak meer energie dan hun lichaam op voorraad heeft. Het lichaam kan deze beschikbare energie aanvullen door brandstoffen zoals vetten en koolhydraten om te zetten naar beschikbare energie. Dit gebeurt op meerdere manieren, waarbij de aerobe verbranding efficiënter is en minder afvalstoffen produceert dan de anaerobe verbranding.

Met het omslagpunt bedoelen we het punt waarop het lichaam omschakelt van verbranding met zuurstof (aeroob) naar verbranding zonder zuurstof (anaeroob). Doordat bij deze laatste verbranding er bijvoorbeeld een sterke stapeling van melkzuur optreedt, is het voordelig om deze vorm van verbranding zo lang mogelijk uit te stellen.

Het melkzuur zorgt er namelijk voor dat spiercellen minder goed kunnen samentrekken, sneller verstijven en pijnlijk worden. Het melkzuur vermindert de prestaties sterk. Je wilt de vorming van melkzuur daarom dus zo lang mogelijk voorkomen.

Dit kun je doen door het moment te verleggen waarop jouw lichaam overschakelt naar anaerobe verbranding. Hiervoor is het nodig dat je tijdens het sporten voldoende zuurstof blijft aanvoeren.

Dit kan door gerichte training, waarbij jouw aanbevolen waardes in onze testen vastgesteld kunnen worden.

Hoe bepalen wij jouw omslagpunt met onze inspanningstest?

Bij onze inspanningstest met ademgasanalyse, meten wij niet alleen de prestaties van jouw lichaam, maar ook de hartslag en de hoeveelheid zuurstof die je verbruikt in combinatie met je CO2 uitstoot.

Het is mogelijk om deze gegevens te schatten, maar wij brengen deze exact in kaart zodat wij precies weten wat jouw waardes zijn.

Met deze gegevens kunnen wij heel precies berekenen op welke momenten je presteert onder, op of juist boven jouw maximale belasting. Eén van de uitkomsten is dan op welk punt jij overschakelt naar anaerobe verbranding en wanneer er dus melkzuur wordt aangemaakt.

Het is niet zo dat een hoger omslagpunt altijd betere prestaties betekent. Wel is het zo dat getrainde atleten een omslagpunt hebben dat op een hoger percentage ligt van hun maximale hartslag (90%). Je pakt de meeste winst wanneer je het omslagpunt naar een hoger percentage van je maximale hartslag kunt brengen en wanneer je lang rond dat omslagpunt kan blijven hangen terwijl je veel vermogen levert.

FitByData helpt jou met betere prestaties

Niet voor niets heet ons centrum FitByData. Wij zetten jouw data in om een persoonlijk schema voor je op te stellen. Het grote voordeel van onze aanpak is dat deze een schema en trainingsplan geeft dat volledig op jou is afgestemd. We hebben hierbij vanzelfsprekend ook aandacht voor specifieke voeding en herstel na trainingen.

Natuurlijk zijn er gemene delers die voor alle sporters opgaan, maar wanneer je al aan veel voorwaarden voldoet, dan zit de laatste stap in volledig op jouw afgestemde training en herstel.

Wij kunnen met onze dataverzameling en analyse exact zien op welke punten jij meer of minder presteert en hiermee ook in kaart brengen op welke gebieden je nog winst kunt pakken. Door vervolgens jouw training hierop af te stemmen, worden precies die onderdelen die jouw prestaties beperken aangepakt.

Wanneer je contact met ons opneemt, plannen we het onderzoek in en kunnen we dataverzameling en analyse starten. Wij komen graag met je in contact om samen jouw prestaties te verbeteren.

Contact

Elektraweg 2d
3144 CD Maassluis
010 - 307 36 26
info@fitbydata.nl

Social media

Volg ops op social media en blijf op de hoogte:

FitByData is een onderdeel van

Fysiotherapie Hofstra
© 2022 FitByData
Disclaimer|Privacy Statement|Cookie Policy