Tarieven Over ons Actueel Contact
29-03-2024 - Geschreven door Dennis

Hoe kun je er met gerichte training voor zorgen dat je later gaat verzuren?

Er zijn twee zaken die iedere duursporter wel kent, maar altijd wil vermijden: De man met de hamer en verzuring.

Waar de man met de hamer eigenlijk altijd het einde van een work-out betekent, is dit met verzuring anders. Want op basis van wilskracht kun je nog steeds (een tijdje) door wanneer je verzuurt. Maar wanneer je armen of benen echt vollopen, dan gaan de prestaties hoe dan ook achteruit.

Om prestaties te verbeteren is het dan ook belangrijk om die verzuring uit te stellen. Want hoe later je verzuurt, hoe later je prestaties afnemen. Dit is ook te verklaren wanneer we eens grondig kijken naar wat verzuring precies is en hoe dit een signaal is dat je lichaam het moeilijk heeft.

Het goede nieuws is, dat je heel goed kunt trainen met als doel minder te verzuren. Sterker nog, wij kunnen met onze sportanalyse precies uitrekenen hoe jij hiervoor moet gaan trainen. We vertellen je hier graag meer over!

Wat is verzuring precies?

Verzuring, dat klinkt alsof er iets zuur wordt. En dat is ook precies wat er in bijvoorbeeld de benen van een wielrenner gebeurt. Bij inspanning wordt er brandstof met zuurstof verbruikt om zo energie te kunnen leveren. Wanneer dit verbruik inefficiënt gebeurt, dan ontstaat er een bijproduct dat jouw spieren zuur maakt: melkzuur (lactaat).

Om dit proces nog iets beter te begrijpen, is het belangrijk dat je weet dat ons lichaam prestaties levert door ATP in te zetten om spieren te laten bewegen. ATP kun je zien als de benzine voor onze spieren.

Op een gegeven moment raak deze ATP op, wanneer deze hard wordt verbruikt. We moeten gaan tanken. Dit kan het lichaam doen door andere stoffen om te zetten in ATP, waardoor onze spieren kunnen blijven bewegen. Dit omzetten gebeurt grotendeels in de spieren zelf.

Dit kan op twee manieren gebeuren, met en zonder zuurstof. Wanneer het lichaam dit met zuurstof doet, dan verloopt het proces efficiënt en komt er een constante stroom van ATP beschikbaar. Maar wanneer wij heel veel verbruiken tijdens een flinke training of wedstrijd, dan kan het zo zijn dat er onvoldoende zuurstof wordt aangevoerd door hart/longen om op een efficiënte manier ATP te maken.

Het lichaam schakelt dan over naar een inefficiënte vorm van verbranden waarbij minder zuurstof nodig is. Hierdoor is er nog steeds ATP beschikbaar. Het nadeel is wel dat hierdoor ook afvalproducten ontstaan. Eén van die producten is melkzuur, dit is de boosdoener die zorgt voor de verzuring.

Nu vinden wij het helemaal niet erg als je dit bovenstaande vergeet, maar onthoud wel dat wanneer het lichaam gebrek aan zuurstof heeft tijdens inspanning. Dat er dan verzuring optreedt.

De sleutel tot later verzuren, is dus de aanvoer van meer zuurstof in de spieren. De vraag is dan ook, hoe kun je voor meer zuurstof in de spieren zorgen?

Wij brengen in kaart of jij genoeg zuurstof naar je spieren vervoert

Je vervoert zuurstof naar je spieren door dit allereerst in te ademen en vervolgens via je hart en het bloed (rode bloedcellen) naar de weefsels te transporteren.

Er zijn hier dus meerdere factoren die het maximale transport kunnen beperken. Met onze sportanalyse brengen wij in kaart hoe goed jouw lichaam is opgewassen tegen wat er wordt gevraagd tijdens inspanning.

We doen dit door te meten hoe jouw lichaam reageert op (zware/middelzware) inspanning. Deze waardes vertellen ons iets over de staat van jouw lichaam waardoor wij een gericht advies kunnen geven over hoe jij moet trainen om later te verzuren.

Wij meten bijvoorbeeld hoeveel zuurstof je verbruikt tijdens inspanning en of je deze zuurstof efficiënt inzet. Door dit te koppelen aan jouw hartslag, kunnen we bepalen bij welke hartslagzones jij wel of niet langdurig kunt presteren. Deze gegevens gebruiken wij vervolgens om een trainingsschema voor je op te stellen.

In dit schema staat exact op welke intensiteit jij het beste kunt trainen om je prestaties te bevorderen. Het schema is er namelijk op gericht op jouw lichaam steeds beter in staat te stellen het moment dat het omschakelt van efficiënte verbranding naar inefficiënte verbranding uit te stellen.

Wij helpen je graag met het verbeteren van jouw prestaties

Onze analyse vertelt precies wat jij kunt doen om je te verbeteren. Wij helpen je dan ook graag bij het analyseren en vervolgens het in de praktijk brengen van wat jij kunt doen om beter te presteren met bijvoorbeeld fietsen of hardlopen.

Wanneer je contact met ons opneemt, dan leggen we uit hoe we je kunnen helpen. We zijn eenvoudig te bereiken via mail of telefoon om het één en ander toe te lichten.

Contact

Elektraweg 2d
3144 CD Maassluis
010 - 307 36 26
info@fitbydata.nl

Social media

Volg ops op social media en blijf op de hoogte:

FitByData is een onderdeel van

Fysiotherapie Hofstra
© 2022 FitByData
Disclaimer|Privacy Statement|Cookie Policy