Tarieven Over ons Actueel Contact
20-06-2024 -

Hoe weet ik wat mijn maximale hartslag is bij het fietsen

Met name duursporters zijn erg geïnteresseerd in hun hartslag. Daar is dan ook een goede reden voor, want de hartslag is één van de meest bepalende factoren die invloed heeft op jouw sportprestaties. Dit geldt voor hardlopen maar zeker ook voor fietsen.

Wie graag naar het wielrennen kijkt, weet wel dat alle rijders met een hartslagmonitor rijden. Maar ook veel amateur sporters gebruiken een hartslagmeter tijdens het fietsen. Deze komt met name tijdens trainingen van pas, omdat je met een hartslagmeter heel gericht kunt trainen.

Wanneer je weet wat jouw maximale hartslag is bij het fietsen, dan kun je deze informatie gebruiken om hiermee gericht te gaan trainen. Wij kunnen met onze sportanalyse jouw hartslag heel gericht voor je meten. Met deze informatie kun jij vervolgens jouw trainingen optimaal indelen.

Waarom is het zo belangrijk om je maximale hartslag bij het fietsen te bepalen

Bij geen enkele wedstrijd ga je 100% van de tijd voluit (nou vooruit, misschien de 100 meter sprinten). Bij een wedstrijd is er de constante afweging tussen het sparen van energie en leveren van een maximale inspanning. Zo gaat het in lange duurlopen, tijdens voetbalwedstrijden en natuurlijk tijdens wielerkoersen.

Renners die zich serieus willen verbeteren voelen niet alleen aan hoeveel zij nog in hun tank hebben, ze meten hiervoor ook hun hartslag. Ze weten wat de maximale prestatie van hun hart is en hoe lang ze dit niveau vol kunnen houden. Een race of training wordt om deze reden dan ook vaak ingedeeld op basis van een percentage van de maximale hartslag. Wanneer je weet dat je bijvoorbeeld 3 minuten boven de 9% van je maximale hartslag kunt presteren, dan weet je waartoe je in staat bent op dat moment.

Bij trainingen kun je deze informatie gebruiken om de training dusdanig in te delen dat je specifieke hartslagzones traint, omdat bij deze hartslagzones een bepaalde potentiële prestatie passen.

Hoe bepaal je jouw maximale hartslag?

Het bepalen van je maximale hartslag doe je door tijdens inspanning te meten hoe snel jouw hard klopt. Het hoogste niveau van jouw hartslag is de maximale hartslag die jouw lichaam aankan. Dit piekmoment kun je vaak maar eventjes vasthouden, dus in de praktijk zul je (bijna) nooit op je maximale hartslag trainen.

Zoals we al zeiden, trainen de meeste mensen op een bepaald percentage van de hartslag, omdat ze weten dat bepaalde hartslagzones specifieke verbeteringen in hun prestatiedoelstellingen geven.

Maar je maximale hartslag is niet het enige dat je helpt bij het gericht trainen. Want jouw maximale hartslag is maar één stukje informatie. Er is veel meer informatie beschikbaar die je in kunt zetten om beter te presteren. Je lichaam heeft nog veel meer indicatoren die je iets vertellen over jouw prestaties en die je extra mogelijkheden geven om je prestaties te verbeteren.

De meeste mensen kennen bijvoorbeeld wel de VO2max en het omslagpunt. Dit zijn waardes die je tevens helpen bij het indelen van een training. Met onze sportanalyse krijg je niet alleen jouw maximale hartslag en jouw hartslagzones, maar meten we nog 9 andere biomarkers die jou allemaal waardevolle informatie geven die je kunt gebruiken om gerichter te trainen.

Dit geldt voor mensen die gezonder willen worden, die een PR willen neerzetten, die willen afvallen of die graag stappen maken op de wielrenfiets.

Bepaal jouw maximale hartslag en meer bij FitByData

Onze naam zegt het eigenlijk al. Wij helpen sporters om nog fitter te worden door hen aan extra data te helpen. Niet alleen het bedrijfsleven noemt data het nieuwe goud of de nieuwe olie. Ook jouw sportdata kan goud waard zijn voor jou.

Want met deze data kun je efficiënter en effectiever trainen, waardoor je sneller jouw doelen bereikt. Wij helpen je hier graag bij. Wanneer je contact met ons opneemt, vertellen we je alles over sportanalyses en informeren we je over de manier waarop jij hiermee aan de slag kunt.

Contact

Elektraweg 2d
3144 CD Maassluis
010 - 307 36 26
info@fitbydata.nl

Social media

Volg ops op social media en blijf op de hoogte:

FitByData is een onderdeel van

Fysiotherapie Hofstra
© 2022 FitByData
Disclaimer|Privacy Statement|Cookie Policy