Tarieven Over ons Actueel Contact
20-06-2024 -

Met onze data kun je trainen op hartslagzones

Hartslagzones kun je gebruiken om gerichter te trainen. Je kunt trainen op vetverbranding of op het verbeteren van je conditie. Maar hartslagzones zijn niet voor iedereen hetzelfde. Sterker nog, jouw hartslagzones zijn heel persoonlijk en wijken af van die van iemand anders.

Wat dus voor jouw trainingsmaatje de juiste hartslagfrequentie is om in te trainen, hoeft dit niet voor jou te zijn. Het bepalen van jouw hartslagzones is een absolute must wanneer je echt wilt investeren in je sportprestaties. Want wanneer je jouw hartslagzones kent, dan kun je gericht gaan trainen op de prestaties die je wilt gaan behalen. Veel mensen hebben enige tijd minder kunnen trainen door de pandemie maatregelen, maar willen nu weer volop aan de slag.

Met onze inspanningstest met hartslagmeting en ademgasanalyse bepalen we niet alleen jouw hartslagzones. We koppelen deze ook aan andere biomarkers en stellen hiermee een persoonlijk schema op dat is gericht op jouw sportdoelen. We vertellen je graag hoe jij hiermee je voordeel kunt doen.

Welke 5 hartslagzones zijn er

Al deze zones kenmerken zich doordat ze een bepaald percentage van jouw maximale hartslag zijn. We drukken de hartslagzones dus uit in een percentage van de maximale hartslag. Iedere zone past het beste bij een specifiek trainingsdoel.

We onderscheiden 5 verschillende hartslagzones:

1.     Warming up     : Lage frequentie, gericht op herstel

50% - 60% van je maximale hartslag

2.     Vetverbranding            : Iets hogere frequentie, onder de verzuring

60%-70% van je maximale hartslag

3.     Laag intensief  : Gericht op prestatie verbetering

70%-80% van je maximale hartslag

4.     Hoog intensief : Intensief trainen, tot aan verzuring

80%-90% van je maximale hartslag      

5.     Maximaal        : Maximaal knallen, meestal maar kort

90%+ van je maximale hartslag

Hoe kun je met hartslagzones beter presteren

Geen enkele training bestaat uit 100% van de tijd 100% inspanning. Een goed trainingsschema is juist opgebouwd uit verschillende onderdelen.

Wanneer je wilt herstellen na zware inspanning zoals een wedstrijd of heel intensieve training, dan is het verstandig om een training met lage hartslagzones in te lassen. Deze zijn ideaal voor herstel van je lichaam.

Maar wanneer je aan het opbouwen bent naar een wedstrijd, dan zul je intensiever moeten trainen om bijvoorbeeld het omslagpunt te gaan verleggen zodat je langer aeroob kunt presteren.

Breng jouw hartslagzones in kaart

Je kunt vrij makkelijk zeggen dat je gaat trainen op bijvoorbeeld 70% van je hartslag. Dan zit je waarschijnlijk nog grotendeels aeroob zodat je aan je conditie werkt zonder dat je al teveel melkzuur ontwikkeld.

Maar wanneer je dit doet, dan ga je uit van algemene getallen en “one size fits all”. Dat is niet de juiste insteek wanneer je echt wilt verbeteren. Want dan wil je namelijk precies weten hoe jouw lichaam reageert en wat voor jou persoonlijk de beste trainingswaarden zijn.

Wij bieden dan ook een sport analyse die verder gaat dan alleen een algemeen advies over hartslagzones. Wij brengen niet alleen jouw hartslag tijdens inspanning in kaart, we meten tegelijkertijd nog negen andere parameters (biomarkers) van jouw lichaam.

In plaats van één getal (de hartslag) hebben wij er dus veel meer, die we allemaal kunnen gebruiken om de voor jouw ideale trainingsindeling te bepalen. En dit is ook precies wat wij doen!

Met onze inspanningstest koppelen we dus jouw hartslag aan bijvoorbeeld je ademhaling en zuurstoftransport. Dit zorgt voor een veel completer beeld, wat wij kunnen inzetten om jouw trainingen te personaliseren.

Je ontvangt bij ons dat ook niet alleen een trainingsschema dat is gericht op jouw hartslagzones, maar tevens veel preciezere data over hoe je omgaat met bijvoorbeeld verzuring en herstel. Dit schema geeft je veel meer aanknopingspunten om jezelf te verbeteren omdat dit volledig is gericht op jouw persoonlijke behoeften en prestaties.

Hartslagzones en veel meer bij FitByData

We komen er in een artikel niet aan toe om precies uit te leggen wat we allemaal meten tijdens een sportanalyse. Het is namelijk veel meer dan alleen hartslagzones. En al deze data zetten we in om jou te helpen met jouw sportprestaties!

Wij zijn bijzonder enthousiast over onze testen en de mogelijkheden die we sporters hiermee bieden.

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie. We hebben een passie voor sport, dus we praten er graag over. En wij zijn ervan overtuigd dat wij je kunnen helpen aan betere prestaties. Dus neem vooral vrijblijvend contact op voor meer informatie.

Contact

Elektraweg 2d
3144 CD Maassluis
010 - 307 36 26
info@fitbydata.nl

Social media

Volg ops op social media en blijf op de hoogte:

FitByData is een onderdeel van

Fysiotherapie Hofstra
© 2022 FitByData
Disclaimer|Privacy Statement|Cookie Policy