Tarieven Over ons Actueel Contact
26-04-2024 -

Moet ik een maximale of submaximale inspanningstest doen?

Moet ik een maximale of submaximale inspanningstest doen?

Wanneer je een inspanningstest wil doen, kan je kiezen tussen een maximale en submaximale inspanningstest. Wij leggen je uit welke wanneer geschikt is.

Moet ik een maximale of submaximale inspanningstest doen?

Eerder op dit blog schreven we al over de verschillen tussen de sportmedische test en de inspanningstest.

Het verschil daarin zit hem vooral in het vaststellen van je totale gezondheid met de sportmedische test, versus het vaststellen hoe training en voeding het beste kan worden ingericht voor het bereiken van bepaalde sportieve doelen met de inspanningstest.

Mocht je als sporter inmiddels hebben vastgesteld dat het doen van een inspanningstest voor jou voldoende is, dan zal je ondervinden dat er weer zoiets bestaat als de maximale inspanningstest en de submaximale inspanningstest.

Ook hier zitten weer een aantal belangrijke verschillen tussen. Wij leggen je graag uit hoe beide testen werken en wanneer je welk type test het beste kan doen.

Spoiler: Voor trainingsdoeleinden is de submaximale test prima!

 

Wat gebeurd er bij een maximale inspanningstest?

Een maximale inspanningstest wordt gedaan onder begeleiding van een sportarts. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt er gekeken naar hoe je lichaam presteert en reageert bij het leveren van maximale inspanning.

Bij dit type test komen afwijkingen aan het hart tot uiting, kan de stand van zaken bij revalidatie worden bepaald en kunnen adviezen worden uitgebracht om blessures tot een minimum te beperken.

Ook worden adviezen opgesteld om het risico op hart-en vaatziekten te verkleinen. Specifiek voor de sporter kunnen inspanningsgerelateerde klachten zoals vermoeidheid, benauwdheid, hartkloppingen en overtraindheid worden gediagnosticeerd en behandeld.

Wanneer volstaat een submaximale inspanningstest?

Als je alleen op zoek bent naar een gerichte en effectieve manier van trainen en voeding, dan kan je prima uit met de resultaten en waarden van een submaximale inspanningstest.

Deze inspanningstest gebeurd onder vergelijkbare omstandigheden, namelijk door ademgasanalyse terwijl inspanning wordt geleverd door te hardlopen op een loopband of fietsen op een hometrainer.

Omdat het een submaximale test betreft, ga je hier vaak tot 60% a 90% van je maximale inspanning. Dit kan een voordeel zijn voor mensen die geen maximale test kunnen of willen doen.

 Maar daarnaast kan een submaximale test meer voordelen hebben ten opzichte van de maximale test.

Voordelen van een submaximale inspanningstest

Het doen van een submaximale inspanningstest is in veel opzichten laagdrempeliger. Als je echt alleen sportieve doelen hebt, zoals het bepalen onder welke omstandigheden jij het meest effectief vet verbrand, dan is de submaximale test aan te raden boven de maximale test.

Een maximale inspanningstest moet altijd worden gedaan onder begeleiding van een sportarts en op afspraak, dus meestal in een sportmedisch centrum of ziekenhuis.

Die test is bovendien vaak ook onderdeel van een sportmedisch onderzoek. Het kan zijn dat je een dergelijk onderzoek helemaal niet nodig hebt.

Bovendien gaat daar al snel een heel dagdeel qua tijd in zitten. Logisch, want er moeten een heel aantal zaken worden gemeten.

De submaximale test kan door een (sport)fysiotherapeut worden uitgevoerd, neemt niet meer dan één a twee uur in beslag en is daarmee ook een stuk voordeliger in prijs.

En het levert jou nuttige, praktische en direct toepasbare informatie op. Tot slot dien je voor trainingsdoeleinden dergelijke testen te herhalen, om een beeld te krijgen van je progressie.

Dat is bijvoorbeeld meerdere keren per jaar. Dat is nogal een (kostbare) opgave voor een maximale inspanningstest en/of sportmedisch onderzoek. Submaximale inspanningstesten zijn eenvoudig regelmatig te herhalen.

De inspanningstest van Fitbydata

Fitbydata werkt met een oplossing die de nieuwste inzichten uit de sport laboratoria in een submaximale inspanningstest heeft gestopt, die heel makkelijk uitvoerbaar én herhaalbaar is. 

Ook deze test maakt gebruik van ademgasanalyse en je kan de test heel eenvoudig bij ons in de praktijk in Maassluis doen, of als je dat liever hebt bij jou op locatie!

Één van de meest innovatieve zaken aan deze sporttest is namelijk het formaat van de gebruikte techniek: De metingen worden gedaan door een ademmasker en een computer ter grootte van een broodtrommel, die je kan dragen op je rug.

Deze test dien je drie keer in drie maanden te doen, met steeds een maand ertussen. En die cyclus dient twee keer per jaar te worden herhaald.

Met de test worden verschillende biomarkers gemeten: De ruststofwisseling, de hartslag & trainingzones, de vetverbranding & calorieverbranding zones, de VO2Max en de hart, long- en cellen conditie.

Met deze waarden kan voor jou een trainings- en voedingsschema worden opgesteld waarmee je sportdoelen worden behaald en trainingseffectiviteit wordt verhoogd.

Wij hopen je met dit artikel genoeg uitleg te hebben gegeven over wanneer een submaximale inspanningstest voor jou geschikt is. Mocht je hierover nog vragen hebben, dan staan wij graag tot je dienst!

Contact

Elektraweg 2d
3144 CD Maassluis
010 - 307 36 26
info@fitbydata.nl

Social media

Volg ops op social media en blijf op de hoogte:

FitByData is een onderdeel van

Fysiotherapie Hofstra
© 2022 FitByData
Disclaimer|Privacy Statement|Cookie Policy