Tarieven Over ons Actueel Contact
20-06-2024 - Geschreven door Dennis

Zo verhoog je jouw VO2max met een inspanningstest

Zo verhoog je jouw VO2max met een inspanningstest

Welke sporter wil het nu niet, een beter uithoudingsvermogen en meer genieten tijdens een training. Dit is het ideaalbeeld voor bijna iedere sporter!

Het goede nieuw is dat dit ook te bereiken is, door regelmatig te trainen kunnen prestaties immers steeds beter worden. Goede training in combinatie met de juiste voeding en voldoende herstel, zorgt voor betere prestaties.

Beter presteren tijdens het sporten is dan ook niet zomaar aan één enkele verandering toe te schrijven. Wat we wel weten, is dat sommige zaken veel invloed op de prestaties kunnen hebben.

Eén van de belangrijkste redenen van die betere prestaties, is het stijgen van jouw VO2max. Deze VO2max is een maat voor hoeveel zuurstof je gebruikt tijdens een maximale inspanning. Hoe hoger deze grens ligt, hoe later je begint met anaerobe verbranding en dus hoe later je begint te verzuren.

Het verbeteren van je VO2max is dan ook een goede doelstelling wanneer je harder/langer wilt lopen of fietsen. Met onze inspanningstest meten we niet alleen die VO2max, maar ook een aantal gerelateerde factoren. Hierdoor krijg je een compleet beeld waarmee je gericht jouw VO2max gericht kunt gaan verhogen.

Waarom is de VO2max zo belangrijk voor betere sportprestaties

De VO2max [externe link: https://nl.wikipedia.org/wiki/VO2max] is een maat voor de hoeveelheid zuurstof die jouw lichaam kan opnemen. Die maximale zuurstofopname is weer een indicatie voor hoe goed je conditie is.

Hoe meer zuurstof je kunt opnemen, hoe meer energie je kunt produceren en dus hoe meer prestaties je kunt leveren. Met name bij duursporten is de VO2max dus belangrijk omdat hierbij conditie en uithoudingsvermogen essentieel zijn.

Door jouw VO2max te verhogen, verhoog je de hoeveelheid energie die jouw lichaam kan leveren tijdens het sporten. Een hogere VO2max betekent dus een betere conditie. Het meten van de VO2max is daarom een goede maat voor je conditie en geeft direct ook aanknopingspunten om gericht je conditie te verbeteren.

Wij hebben een complete oplossing hiervoor, die jou precies verteld wat jouw prestaties zijn en hoe je deze kunt verbeteren. De VO2max meting is namelijk onderdeel van onze inspanningstest.

Wat meten we precies bij een inspanningstest

Bij onze inspanningstest meten we niet alleen de hoeveelheid zuurstof die jouw lichaam kan opnemen tijdens inspanning. We meten ook hoe goed je in staat bent deze zuurstof effectief in te zetten.

Er zijn namelijk meerdere manieren waarop jouw lichaam energie kan genereren. Wanneer er voldoende zuurstof aanwezig is, dan gebeurt dit heel efficiënt. We noemen dit aerobe verbranding. Wanneer er te weinig zuurstof is, dan kan het lichaam nog steeds energie genereren. Maar dit gebeurt dan zonder zuurstof, anaeroob dus.

Deze laatste vorm van verbranding is veel minder efficiënt waardoor we dus minder energie beschikbaar hebben. Daarnaast worden er op deze manier ook meer afvalstoffen gegenereerd die bijvoorbeeld zorgen voor verzuring en zware/vermoeide armen en benen.

We meten bij onze inspanningstest de momenten waarop jij aeroob en anaeroob zuurstof verbrandt, zodat we precies weten op welke momenten jij wel of niet efficiënt met de beschikbare zuurstof en brandstof omgaat. Deze informatie kunnen we vervolgens gebruiken om heel gericht te gaan trainen, want hoe langer jij efficiënt energie blijft genereren, hoe beter jouw conditie wordt.

Hoe kun je jouw VO2max met deze gegevens verhogen

Onze inspanningstest leert je onder andere wat jouw VO2max is en wanneer jij omschakelt naar anaerobe verbranding. Dit is een mooi uitgangspunt voor specifieke training.

Die training kun je vormgeven met de andere data die wij tijdens de inspanningstest verzamelen. Denk hierbij aan de capaciteit van je longen, hart en lichaamscellen.

Deze data levert een schat van informatie waarmee je gerichte trainingen en voedingsschema’s op kunt stellen. Hiermee kun je het moment waarop je omschakelt van anaerobe verbranding naar aerobe verbranding verleggen waardoor je conditie verbetert.

We vertellen je graag meer over onze inspanningstest, zodat jij je doelen kunt gaan verleggen!

 

 

 

Contact

Elektraweg 2d
3144 CD Maassluis
010 - 307 36 26
info@fitbydata.nl

Social media

Volg ops op social media en blijf op de hoogte:

FitByData is een onderdeel van

Fysiotherapie Hofstra
© 2022 FitByData
Disclaimer|Privacy Statement|Cookie Policy