Tarieven Over ons Actueel Contact
30-08-2022 -

Hoe kan ik trainen op mijn hartslag?

Bijna iedere professionele sporter loopt met een hartslagmeter. Afgelopen week lekte er een lijstje met boetes uit van de coach van Manchester United. Er stond 200 pond boete op het vergeten van de hartslagmeter. Daar blijkt wel uit hoe belangrijk hartslagmeters zijn voor sporters.

Hartslagmeters zijn dan ook niet meer weg te denken bij zowel professionals, als amateurs die serieus met hun sport bezig zijn. De hartslagmeters vertellen niet alleen hoe intensief je op een bepaald moment presteert, ze helpen ook nog eens om progressie in kaart te brengen.

Trainen met een hartslagmeter is dus een no-brainer voor iedereen die serieus zijn prestaties wil verbeteren. Maar zoals altijd, zit er wel een addertje onder het gras. Want HOE train je precies op je hartslag. Welke frequentie is belangrijk, waar moet je op letten en wat moet je vooral vermijden?

Hoe begin je met trainen op je hartslag

Zonder goed plan en de juiste kennis van de waarde van jouw hartslag tijdens een training, voegt trainen op hartslag weinig toe. Het goede nieuws is, dat wij je graag vertellen hoe je wel je training beter kunt inrichten middels het trainen op je hartslag.

Wij bieden een sport analyse aan. Waarbij we niet alleen jouw hartslag in verschillende omstandigheden meten, maar ook nog een heel aantal andere parameters in kaart brengen. Deze gebruiken wij om voor jou een schema op te stellen, zodat jij daarna heel gericht op je hartslag kan trainen om betere prestaties neer te zetten.

Jouw maximale hartslag tijdens inspanning

Zoals we allemaal wel weten, pompt het hart bloed rond in ons lichaam. Wanneer we meer energie en zuurstof verbruiken tijdens inspanning, dan pompt het hart harder en stroomt er meer bloed rond. De hoeveel arbeid die onze spieren kunnen leveren, wordt dan ook deels bepaald door de hoeveelheid bloed die ons hart kan rondpompen.

Op deze manier is de maximale hartslag dus een maat voor onze maximale sportprestaties. Maar tijdens het sporten gaan we niet altijd voluit. Of je nu doet aan lopen, fietsen of een andere sport. Je zit niet voortdurend “in het rood”. Om deze reden is jouw maximale hartslag slechts één van de puzzelstukjes.

Wanneer je wilt gaan trainen op jouw hartslag, ben je met name geïnteresseerd in andere hartslagzones. Dit zijn gebieden waarin het hart wel sneller klopt dan in rust, maar waar jouw hart nog (lang) niet aan de maximale capaciteit zit. Wanneer je namelijk in staat bent om langere tijd te sporten terwijl jouw hartslag zich in een lagere zone bevindt, dan kun je je prestaties verbeteren.

Wanneer je hier echt mee aan de slag wilt, dan het is essentieel dat je precies weet hoe jouw lichaam en hart reageren op inspanning. Wanneer train jij in een hartslagzone waardoor je prestaties verbeteren? Wat heb jij nodig voor herstel en wanneer moet je op gaan letten voor overtraining?

Al deze data maken wij inzichtelijk tijdens onze sportanalyse met hartslagmeting en VO2max bepaling.

Inzicht in jouw maximale hartslag en hartslagzones

Onze sporttest is ontworpen om fanatieke sporters nog meer handvatten te geven om hun prestaties te verbeteren. Dit betekent dat wij volledig gepersonaliseerd werken. We brengen dus de prestaties en eigenschappen van jouw lichaam in kaart. Deze prestaties vormen de basis voor een persoonlijk trainingsschema dat volledig is gericht op de karakteristieken van jouw lichaam en jouw sportdoelen.

We voeren de test uit in ons centrum in Maassluis, aan de rand van Rotterdam. Hier doen we een uitgebreide inspanningstest waarbij we jouw hartslag en ademhaling meten. Deze gegevens vertellen ons niet alleen hoe jouw hartslag zich aanpast tijdens inspanning, we zien ook allerlei andere biomarkers die ons iets vertellen over jouw prestaties.

We krijgen zo ook inzicht in jouw stofwisseling en specifieke kansen/beperkingen voor jou. Al deze gegevens brengen we samen en gebruiken we om voor jou een persoonlijk schema op te stellen. Met dit schema kun je aan de slag om heel gericht jouw prestaties te verbeteren.

We zien je graag bij FitByData

Onze praktijk heet FitByData. Dit is precies wat wij doen. Wij meten data zoals hartslag en ademhaling en hiermee zorgen wij ervoor dat jij fitter wordt.

Want er is een groot verschil in prestaties, wanneer niet alleen hard traint. Maar ook gericht traint.

We zien je graag in onze praktijk!

Contact

Elektraweg 2d
3144 CD Maassluis
010 - 307 36 26
info@fitbydata.nl

Social media

Volg ops op social media en blijf op de hoogte:

FitByData is een onderdeel van

Fysiotherapie Hofstra
© 2022 FitByData
Disclaimer|Privacy Statement|Cookie Policy