Tarieven Over ons Actueel Contact
20-06-2024 -

Train ik wel op de juiste manier voor betere sportprestaties?

De training voor het zesde elftal van de lokale voetbalvereniging is meestal meer gericht op gezelligheid dan op betere sportprestaties. De verdedigers gaan echt niet sneller worden en de aanvallers gaan echt niet beter leren schieten.

Maar de meeste sporters die trainen voor duursporten, zijn wél serieus bezig met het verbeteren van prestaties, het aanscherpen van records of het verleggen van grenzen. Of het nu gaat om lange afstandslopers, om zwemmers of om fietsers, al deze sporters weten dat de basis voor betere prestaties in een training wordt gelegd. Stevig trainen zorgt voor betere prestaties, dat is een wetmatigheid die al zo oud is als sport zelf.

Maar de ontwikkelingen en inzichten binnen de sport volgen elkaar in hoog tempo op. Er is steeds meer kennis beschikbaar die de inhoud en vorm van trainingen heeft laten veranderen. Het gaat niet alleen om hard trainen, maar vooral ook om gericht trainen.

Wanneer je alleen maar hard traint, doe je jezelf daarom te kort. Wij vertellen je graag hoe je met gerichte metingen precies te weten kunt komen wat jouw lichaam nodig heeft en hoe jouw trainingen eruit zouden moeten zien.

Het belang van het kennen van je lichaam

Je hoort (top)sporters vaak zeggen dat ze hun lichaam goed kennen. Ze weten bijvoorbeeld wanneer hun lichaam rust nodig heeft of wanneer ze juist ruimte hebben voor meer inspanning. Maar wanneer je zeker wilt weten hoe jouw lichaam ervoor staat, dan is het nodig om sportprestaties heel precies te meten.

We hebben het hier niet zozeer over het meten van een recordtijd op een bepaalde afstand, maar vooral over het meten van de reactie van jouw lichaam op inspanning en ontspanning. Niet voor niets baseren de meeste duursporters hun trainingen op hartslagzones. Dit doen ze omdat ze hierdoor weten hoe hun lichaam op een bepaalde intensiteit reageert, die zij kunnen inschatten op basis van hun hartslag. Door goed te weten bij welke hartslag je goed kunt presteren of wanneer je juist hersteld, kun je veel gerichter trainen dan wanneer je deze data niet meeneemt bij het samenstellen van jouw trainingen.

De basis voor het op deze manier indelen van jouw training, is het precies weten hoe jouw lichaam en hartslag reageren op een bepaalde mate van inspanning. Met deze gegevens kun je vervolgens jouw trainingen precies zo indelen dat ze volledig zijn gericht op het behalen van jouw sportieve doelen.

Stel jouw ideale trainingsschema samen met een sportanalyse

Bij onze sportanalyse doen we een inspanningstest waarbij we niet alleen jouw hartslag meten, maar ook je metabolisme. Dit betekent dat we meten hoeveel energie je verbrandt en hoe snel je herstelt, bij een bepaalde mate van inspanning. De test geeft een gedetailleerd beeld van hoe al jouw orgaansystemen reageren op inspanning van verschillende intensiteit.

We kunnen dus bepalen of jouw hart, longen of metabolisme beter of minder goed presteren dan de andere systemen. Deze gegevens vertellen ons exact hoe jouw lichaam omgaat met inspanning en herstel, waarmee we waardevolle informatie verzamelen die we kunnen gebruiken om een persoonlijk trainingsschema op te stellen. Want door jouw training te richten op die gebieden waar je nog de meeste winst kunt boeken, kun je gericht trainen op betere prestaties.

Vind jouw ideale trainingsschema met FitByData

Onze analisten staan voor je klaar. Na het doen van de sportanalyse kunnen we op basis van de gegevens hiervan je precies vertellen hoe jij trainingen moet indelen om jouw doelen te behalen.

Dit geeft je niet alleen de mogelijkheid om precies op die manier te trainen die jouw lichaam nodig heeft. We geven ook aan hoe je het beste jouw herstel kunt vormgeven. Met deze informatie ben je veel beter in staat om exact te trainen zoals voor jouw lichaam en situatie het meest passend is.

We vertellen je graag meer over de mogelijkheden die onze testen je bieden. Wanneer je contact met ons opneemt, staan we je altijd te woord zodat je kunt inschatten of/hoe onze analyses ook jouw trainingen naar een hoger niveau kunnen tillen.

Contact

Elektraweg 2d
3144 CD Maassluis
010 - 307 36 26
info@fitbydata.nl

Social media

Volg ops op social media en blijf op de hoogte:

FitByData is een onderdeel van

Fysiotherapie Hofstra
© 2022 FitByData
Disclaimer|Privacy Statement|Cookie Policy