Tarieven Over ons Actueel Contact
20-06-2024 - Geschreven door Dennis

Betere sportprestaties door een ademgasanalyse

We sporten massaal om lekker te ontspannen, ons fit te voelen en simpelweg omdat we het leuk vinden. Maar voor veel sporters heeft het sporten ook een competitief component. Niet voor niets gaat sporten vaak over het verleggen van grenzen en over winnen of verliezen.

Dit gaat niet alleen om het winnen van anderen in wedstrijden. Minimaal zo belangrijk is het winnen van jezelf en het behalen van jouw doelen. Je gaat er dan ook helemaal voor.

Hierdoor wordt het sporten door veel mensen ook enorm serieus genomen. Duursporters - zoals hardlopers en fietsers - weten exact wat hun tijden zijn en kennen hun lichaam vaak heel goed. Met slimme schema’s en gezonde voeding wordt er stevig ingezet op betere prestaties.

Een ademgasanalyse past naadloos binnen deze benadering. Tijdens een ademgasanalyse krijg je namelijk waardevolle informatie over jouw lichaam. Op basis van deze informatie kun je vervolgens gerichter trainen, waardoor je prestaties verbeteren. We vertellen je hier graag iets meer over.

Wat meten wij bij een ademgasanalyse?

Heel kort door de bocht meten wij hierbij hoe jouw lichaam reageert op inspanning. Dit betekent dat je bij ons tijdens de test aan het werk wordt gezet. Hierbij ga je op een fietsergometer jezelf inspannen. Tijdens deze inspanning meten wij tal van gegevens, waardoor we te weten komt hoe jouw lichaam hierop reageert.

Tijdens deze inspanning worden dus een aantal zaken gemeten. Vanzelfsprekend meten we om te beginnen de hartslag; deze vertelt ons tijdens de analyse namelijk veel meer dan alleen hoe hoog de hartslag is.

Naast de hartslag meten we ook de ademhaling. We meten hoeveel zuurstof (O2) je opneemt en hoeveel koolzuur (CO2) je uitstuit. Ook deze gegevens komen nemen wij mee in onze sportanalyse.

Tijdens deze test ga je variëren in de mate van inspanning en meten we ook de reactie van jouw lichaam op herstel. De data over de hartslag en jouw gaswisseling combineren we met een aantal andere bio markers, zodat we hiermee een compleet beeld krijgen van hoe jouw lichaam reageert op inspanning en waarom het op die manier reageert.

Hoe kun je de data uit de ademgasanalyse inzetten voor betere sportprestaties?

Zoals we al aangaven krijg je door ons ademgasanalyse (die we ook wel sporttest of sportanalyse noemen) inzicht in je conditie, uithoudingsvermogen en herstelvermogen. We weten waar je hartslagzones liggen, wat je VO2max is en wanneer jouw omslagpunt. Dit is het moment waarna je anaeroob gaat verbranden, waardoor jouw spieren beginnen te verzuren.

Door al jouw data te analyseren, krijgen wij een scherp beeld van waar jouw krachten en zwakten liggen. Op basis van deze bevindingen stellen we vervolgens een persoonlijk trainingsschema op. Hiermee kun je trainen op precies die punten waar je de meeste winst kunt behalen. Wij stellen op basis van jouw gegevens dan ook een trainingsschema op, waarin we jouw training inrichten op die gebieden waar jij de meeste groei kunt behalen.

Hierdoor kun je effectiever trainen, met als gevolg dat je prestaties sneller verbeteren. Het mooie is dat we de test na een paar weken/maanden kunnen herhalen; op die manier zie je ook heel precies wat de gevolgen van de training zijn en wat de progressie hierin is.

Start met gericht trainen samen met FitByData

We komen heel graag met je in contact om samen te onderzoeken waar voor jou mogelijkheden liggen om jezelf te verbeteren. De reden dat wij ons volledig op sport zijn gaan richten, is omdat we zelf niets liever doen dan bezig te zijn met sport.

Daar vertellen we je dan ook graag meer over. Wanneer je ons belt of een berichtje stuurt, dan kunnen we je meer informatie geven over de mogelijkheden die jij hebt met onze analyses.

Dus wanneer je klaar bent om echt dat PR te verpulveren, dan staan wij voor je klaar!

Contact

Elektraweg 2d
3144 CD Maassluis
010 - 307 36 26
info@fitbydata.nl

Social media

Volg ops op social media en blijf op de hoogte:

FitByData is een onderdeel van

Fysiotherapie Hofstra
© 2022 FitByData
Disclaimer|Privacy Statement|Cookie Policy